Aleksandra Mitrić-Štifanić

Aleksandra Mitrić-Štifanić je rođena 1982. godine u Sarajevu. Produkcija dramskih umetnosti i medija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu završila 2006. godine.

Filmom i televizijom bavi se od 1996. godine, prvo kao autor dečjih emisija u produkciji Radio televizije Republike Srpske (RTRS), a zatim kao izvršni producent TV emisija, reklamnih spotova, predsedničkih kampanja, namenskih i dokumentarnih filmova i serijala.

Kao izvršni producent realizovala nekoliko značajnih dokumentaraca, u produkciji Forum teatra Istočno Sarajevo, a od 2007. godine radi kao selektor i umetnički direktor Međunarodnog filmskog festivala „Prvi kadar“ u Istočnom Sarajevu (Republika Srpska, BiH).

U Republici Srpskoj realizovala dva značajna projekta decentralizacije filmske umetnosti “Filmski karavan Put filma” i “Filmski kampus art dokumentarca” u 7 opština. Organizovala je filmsku manifestaciju “Zlatni vitez u Prvom kadru” u saradnji sa Međunarodnim filmskim festivalom “Zlatni vitez” Rusija, u maju 2017. godine u Istočnom Sarajevu, Republika Srpska.

Master studije “Umetnost dokumentarnih formi”, na Akademiji umetnosti, Beograd završila je 2020 godine.

Putovanje je njen prvi autorski dokumentarac.

Leave a Comment