Dejan Petrović

Rođen u Užicu 1974. godine. Diplomirao je režiju na Akademiji umetnosti u Beogradu, gde trenutno radi kao profesor na studijskom programu Filmska i televizijska režija i montaža.

Scenarista je i reditelj nekoliko kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova, promotivnih filmova, reklamnih i muzičkih spotova, kao i emisija za televiziju. U svojstvu producenta, učestvovao je u produkciji oko četrdeset kratkometražnih dokumentarnih filmova i jednog srednjemetražnog dokumentarnog filma. Producent, scenarista i reditelj je četiri dokumentarne televizijske serije, koje su snimljene uz podršku Ministarstva kulture iinformisanja Republike Srbije.

Osnivac je i direktor Nezavisnog filmskog centra Filmart, u okviru koga se realizuje nekoliko projekata, između ostalih i Međunarodni studentski filmski kamp Interakcija.

Bio je predavač, moderator i član žirija na nekoliko radionica/festivala u zemlji i inostranstvu (Rusija, UAE, Hrvatska, Bosna i Hercegovina). Član je udruženja DOKSRBIJA – Dokumentaristi Srbije. Dobitnik je nekoliko nagrada na filmskim festivalima, među njima i Zlatne medalje Beograda za najbolji scenario na 62. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu za film Restart, koji je podržan na konkursu Filmskog centra Srbije 2014. godine. Dokumentarni film ISTI dobio je 15 nagrada, a premijerno je prikazan na festivalu IDFA 2017. godine.

Leave a Comment